Blogs

3 vlogs op prachtigafscheid.nl

23/06/2021

Onze zustersite heet www.prachtigafscheid.nl.  Deze website wil graag ideeën en suggesties aanreiken die een afscheid waardevoller kunne maken. We hanteren daarbij de slogan: ‘een afscheid moet ONvergetelijk zijn… niet ONbetaalbaar. We hebben op deze site al inmiddels 3 vlogs gepubliceerd: https://prachtigafscheid.nl/vlogs

 

Lees verder

Mogen we even voorstellen: onze nieuwste telg

30/04/2021

Omdat we deze website volledig willen richten op het herdenken, onder andere door middel van onze ‘Memorials’, hebben we nu ook www.prachtigafscheid.nl gelanceerd.

Deze website wil graag ideeën en suggesties aanreiken die een afscheid waardeoller kunne maken. We hanteren daarbij de slogan: ‘een afscheid moet ONvergetelijk zijn… niet ONbetaalbaar.

We hebben op deze site ook een nieuw blog gepubliceerd: https://prachtigafscheid.nl/kan-de-dood-ook-zonder-de-gladiolen/

 

Lees verder

Een nieuw fenomeen: de ‘deathfluencer’

12/04/2021

Al ruim een jaar bevinden we ons in een pandemie en dat doet iets met ons als mens.
We zijn ons steeds vaker al op jonge leeftijd bewust van het gegeven dat het leven iets ‘eindigs’ is. Waar velen vroeger ‘De dood’ parkeerden naar ‘iets van later’, waar je je nog niet druk om hoefde te maken, heeft deze tijd ervoor gezorgd dat er een nieuwe vorm van bewustwording omtrent de eindigheid van leven is gekomen.

Lees verder

Jonge kinderen en ‘het rouwen’

18/03/2021

De definitie van rouwen Rouwen is ’een  verlies een plaats geven in je leven’.

Als mens hechten we ons aan andere mensen. Als iemand overlijdt die belangrijk voor je was, is het normaal dat je verdriet hebt. Het fijne geluksgevoel  van een sterke familieband of een warme vriendschap maakt dat je diegene mist als hij of zij er niet meer is.

Lees verder

Rouwverwerking en de BDE (Bijna-dood-ervaring)

25/02/2021

Rouwverwerking en de BDE (Bijna-dood-ervaring)

Uit veel onderzoek dat is gedaan het naar het verliezen van een geliefde en het omgaan daarmee, is naar voren gekomen dat de onzekerheid over wat er ‘is’ na de dood, vaak een grote rol speelt in de rouwverwerking. Het zal nauwelijks verrassend zijn dat ook wij bij ‘in onze gedachten’ daar geen sluitend antwoord op kunnen geven.

Lees verder

Het rouwproces van een kind of tiener

29/01/2021

Rouwen is geen leuk proces want  als je rouwt, voel je je verdrietig.
Toch blijkt het rouwen voor de verwerking van het verdriet, van grote noodzaak te zijn om  weer op een volwaardige manier kunnen doorgaan in het leven. Zoals Susanne Eijssen al schreef in een artikel uit 2019 (https://www.nieuwetijdskind.com/wanneer-onderdrukte-rouw-een-blokkade-vormt-in-je-bewustzijnsproces ) kan onderdrukte rouw een blokkade vormen in iemands bewustzijnsproces.

Lees verder

Herdenken, verdriet en positiviteit

25/01/2021

De wet van de aantrekkingskracht , ofwel ‘The Law of Attraction’ bepaalt dat wat wij aandacht geven en wat onze energie krijgt, bepaalt wat wij ook naar ons toetrekken.
De basis voor deze universele wet ligt zelfs wetenschappelijk vast in de meeste recente wetenschappen, die van de kwantum mechanica en de kwantum biologie.

Deze nieuwe kennis biedt ongekende inzichten en mogelijkheden maar ook enorme uitdagingen.

Lees verder

Herdenken is positieve energie

11/01/2021

Als je iemand verloren hebt die veel voor je betekende, dan lijkt het soms of het aan hem of haar terugdenken jou negatieve energie geeft: verdriet, tranen zelfs en een gevoel van verlatenheid en eenzaamheid.
Het wonderlijke hiervan is dat het eigenlijk pure positieve energie is. Je denkt terug aan hoeveel je om iemand gaf, van iemand hield. Welke geweldige dingen jullie samen hebben meegemaakt en hoe belangrijk hij of zij voor jouw is.

Lees verder

Herdenken en herinneren in gedachten en gedichten

04/01/2021

Wat is dat toch een wonderlijk fenomeen. Je raakt iemand kwijt die je zeer dierbaar is en opeens ‘schieten woorden je tekort’, of ‘kun je geen woorden vinden die uitdrukking kunnen geven aan…’
Op zo’n moment zijn je emoties of je gevoel voor iemand zo heftig dat het lijkt of de woorden die dat beschrijven gewoonweg niet bestaan. Of dat alles wat je er over probeert te zeggen geen recht doet aan wat je werkelijk voelt.

Lees verder

Herdenken en muziek

16/12/2020

Het zijn wonderlijke tijden als ik (medio december 2020) deze blog schrijf.  We zijn beland in een volledige lockdown en om mij heen zie ik zelfs op grotere afstand de somberheid van de gezichten afstralen. Natuurlijk voel ik zelf ook ‘de blues’ over de situatie zoals die nu is.  In april hebben we mijn moedertje moeten begraven zonder dat anderen ook afscheid van haar konden nemen.

Lees verder

Terugdenken aan iemand ie je kwijt bent geraakt: het herinneringsboek

25/11/2020

Soms zijn de mensen die er niet meer zijn juist het meest aanwezig in je leven. Vooral als het overlijden zo plotseling is dat er geen mogelijkheid was om goed afscheid te nemen. In deze periode van Corona is het velen overkomen dat een tot dat moment (ogenschijnlijk) gezonde vader of moeder, broer of zus, beste vriend of goede buurman, ineens op de intensive care terecht kwam en er kort daarna niet meer onder ons was.

Lees verder
Kaarsen om te gedenken

Geliefden Gedenken in Coronatijd

22/11/2020
Afgelopen zondag was het gedachteniszondag. Op deze dag worden de mensen herdacht die het afgelopen jaar zijn overleden. Het is ook de afsluiting van de kerkelijke kalender. Na deze zondag begint het vooruitkijken naar kerst, vooruitkijken naar nieuw leven.

Een kaars aansteken

Normaal gesproken betekent dit een volle kerk, omdat familieleden en vrienden nog een keer kunnen terugdenken aan een geliefde.
Lees verder

Hoe veilig zijn iemands data?… en wat gebeurt er mee na een overlijden?

19/11/2020

Internet en sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze levens. We hebben accounts bij Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar wat gebeurt er nou met een account als iemand komt te overlijden?

In het gunstigste geval wordt bijvoorbeeld een Facebook account dan omgezet in een ‘in Memoriam’

Lees verder

Terugkijken naar het maken van een herdenkingsvideo

12/11/2020

Mijn naam is Jeroen Rook en wat ben ik trots op het feit dat ik deel mag uitmaken van het herdenkingsplatform “In Onze Gedachten”. De plek waar je altijd iemand eervol mag herdenken, zonder dat je overvoerd wordt met reclames van opdringerige uitvaartverzorgers. De rol die wij kunnen spelen tussen het verwerken van het verdriet van de nabestaanden en het maken van het eerbetoon,

Lees verder

Vragen over onze ‘Rechtstreekse uitzending’ uitvaart n.a.v. de film ‘Groeten van Gerri’

26/08/2020

Recent is de film ‘Groeten van Gerri’ uitgezonden door SBS6 (nu nog te zien op Netflix). Dit filmproject van acteur/regisseur van Frank Lammers speelt zich af in de huidige corona-tijd en vertelt het verhaal van een scheikundeleraar die viraal gaat nadat hij dansend in zijn onderbroek door zijn leerlingen op internet gezet is. Een komische maar ook tragische film waarin Gerri zijn moeder verliest en op advies van een begrafenisondernemer (rol van Kees Boot) kiest voor een ’digitale begrafenis’ Heb je de film nog niet gezien….

Lees verder

Een verjaardag van iemand die er niet meer is

26/06/2020

Je word  ’s ochtends  wakker en je weet dat het een hele speciale dag is… of toch ook weer niet.
Vandaag zou je een verjaardag gevierd hebben zoals jullie dat altijd al deden , uitbundig of bescheiden… maar in volle aandacht voor die speciale jarige omdat die echt veel voor je betekent.

Maar is deze dag wel zo speciaal?

Lees verder