Kaarsen om te gedenken

Geliefden Gedenken in Coronatijd

Afgelopen zondag was het gedachteniszondag. Op deze dag worden de mensen herdacht die het afgelopen jaar zijn overleden. Het is ook de afsluiting van de kerkelijke kalender. Na deze zondag begint het vooruitkijken naar kerst, vooruitkijken naar nieuw leven.

Een kaars aansteken

Normaal gesproken betekent dit een volle kerk, omdat familieleden en vrienden nog een keer kunnen terugdenken aan een geliefde. De namen worden opgenoemd en voor iedere overleden persoon wordt een kaars aangestoken, meestal door een familielid. Voor velen een bijzonder moment omdat je samen met anderen nog een keer terugdenkt aan de geliefde van wie je afscheid hebt moeten nemen.

Mensen met verhalen

Ook als je zelf niet iemand hebt verloren, is het bijzonder om de namen te horen die opgenoemd worden. Sommige namen zijn bekend, of de vader of moeder van iemand die je kent. In de meeste gevallen gaat het om mensen die een heel leven achter zich hebben, sommige van in de tachtig of negentig. Mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Die hoogtepunten en dieptepunten hebben gekend, maar in ieder geval lang de tijd hebben gehad om de wereld om zich heen ingrijpend te zien veranderen. Mensen met allemaal een eigen verhaal en een eigen unieke manier waarop ze gemist zullen worden door de mensen die ze achterlaten.

 

Voor de achterblijvers zijn die verhalen het meest tastbare wat achterblijft. Sommige van deze verhalen wil je delen met anderen. Wat is er mooier dan dit te doen, samen met anderen? Zo’n gedenkdienst is daar een mooie gelegenheid voor. Maar dit jaar is het anders dan andere jaren. Geen volle kerk, maar een zaal met niet meer dan 30 personen. Net genoeg om voor ieder overleden gemeentelid twee gasten uit te nodigen. Dat is niet veel. Dat geeft niet veel ruimte om herinneringen uit te wisselen, want dit gaat het beste met mensen die jouw geliefde goed hebben gekend en hetzelfde verdriet ervaren.

Herinneringen delen

Voor sommige mensen helpt het om hun herinneringen op te schrijven zodat het mogelijk wordt om deze met anderen te delen. Vaak zijn het juist persoonlijke anekdotes waarmee we de geliefde die we missen weer een beetje tot leven wekken. Soms helpt juist het vastleggen van dit soort verhalen om iemand los te kunnen laten. Omdat je weet dat de herinnering dan niet verloren gaat, omdat deze deelbaar wordt met anderen.

 

Op deze manier willen we met In Onze Gedachten een manier beiden om de herinnering aan een geliefde een plekje te geven, wanneer het niet mogelijk is om dit in persoonlijke ontmoetingen met anderen te doen. Door een account aan te maken, kun je verhalen en foto’s delen met anderen van een persoon die je lief is en waar je graag aan terug denkt.

 

Hier kun je meer lezen over gedachteniszondag, dit wordt ook wel eeuwigheidszondag genoemd.