• Roepnaam: Moeke
  • Geboren: 01/08/1895 in Antwerpen
  • Overleden: 04/05/1971 in Leiden
Foto's
Tegeltje open
Moeke is in Antwerpen geboren, 'Hoe komt u nou in Antwerpen?'... 'Met de trein denk ik'

Toosje de Beukelaar Nozeman

Iedereen kan kijken met een toegangswoord    evermij
Biografie: (geplaatst: 30/01/2020)

Toosje Nozeman … zo kwam ze op 1 augustus 1895 ter wereld in Antwerpen als dochter van Hugo Nozeman en Johanna Nozeman Dekkers.
Ze was zoals dat vroeger heette ‘van goede komaf’. De Nozeman familie kende meerdere burgemeesters, politici, hoogwaardigheidsbekleders en vooraanstaande leden van de Antwerpse burgerij.
Ze ontmoette de in 1891 in Ossendracht geboren Ludovicus de Beukelaar, een telg uit een familie van succesvolle ondernemers. Ze trouwden in 1915 en zouden in totaal samen 10 kinderen krijgen.

Tijdens de tweede wereldoorlog woonden ze in België onder andere in Mariaheide en Brasschaat. Op 5 april 1943 sloeg het noodlot toe en verloor ze een van haar tweelingdochters, Eugenie (Nieke) in het beruchte bombardement van Mortsel. Waarbij in totaal 936 doden vielen te betreuren en 4 scholen, waaronder de klas van Nieke’ werden getroffen.
Een jaar later, op 10 juni 1944 verloor ze haar 2de zoon Hugo aan gangreen.

De vele verschillende Beukelaar fabrieken probeerden het hoofde boven het bezette water te houden maar alleen de koekfabrieken zouden daar uiteindelijk in slagen. Ludovicus, of ‘mijnheer Louis’ zoals hij vaak genoemd werd was directeur van de cichorei-fabriek. Cichorei was plantje dat als een soort koffiesurrogaat annex smaakversterker (denk aan ‘de blauwe busjes Buisman) werd gebruikt. Helaas overleefde deze fabriek de oorlog niet en verhuisde de familie na de oorlog naar Nederland.

Toosje werd door haar kinderen en kleinkinderen steevast ‘Moeke’ genoemd.
Ze woonden na de oorlog op een kleine bovenwoning in Amsterdam alwaar ze een nieuw bestaan wilden opbouwen. Twee kinderen verloren en de fabriek en hun luxe villa in België kwijt, konden haar niet breken. Totdat op 1 juni 1955 het noodlot opnieuw toesloeg, ze haar geliefde ‘Louis’ kwijt raakte en kort daarna een beroerte kreeg die haar eenzijdig verlamd zou maken.

Lees meer

Laat een reactie achter

Reacties
  1. Leuk en bijzonder om iets te lezen over onze oma Moeke. Ik heb haar amper gekend , maar heb nog wel wat herinneringen aan haar , zoals een bezoekje in Aalsmeer. Het afscheid nemen in her ziekenhuis en haar begrafenis kan ik me ook goed herinneren . Ik was toen 10 jaar oud. Fijn om iets over haar leven te weten op deze prachtige website. Dank ook voor de fotos. Zo blijft ze ook in mijn gedachten.

    Geplaatst door: Inge de Beukelaar op 08/10/2020 om 04:32